IMG_0873-500x333

Zelf Brood Bakken: Doen!

Niets is zo dankbaar en belonend als het bakken van je eigen echte brood. Meel, water, zout, een beetje desem of gist en genoeg tijd. Overtuiging nodig?

Hier zijn een aantal argumenten om je te motiveren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het gewoon enorm leuk is om te doen!

 • Je eigen versgebakken brood is simpelweg het beste brood dat je maar kunt proeven. En je weet precies wat er in zit (en wat niet), zodat je weet wat je eet!
 • Het is zeer bevredigend om je eigen brood te maken en deze vaardigheid levert je goed brood op voor de rest van je leven.
 • Er zijn natuurlijk duidelijke voordelen voor de gezondheid, vooral bij het gebruik van zuurdesem en langere rijstijden.
 • Je zult het nooit ergens verser krijgen dan rechtstreeks uit je eigen oven.
 • Het proces van kneden en bakken kan helpen stress te verlichten.
 • Je kunt het brood maken dat je echt wilt, met ingrediënten naar je eigen smaak.
 • Je maakt het beste brood voor minder dan de prijs van een inferieur supermarktbrood.
 • Je gebruikt het beste (biologische) meel en ondersteunt daarmee ook nog je lokale molenaar.
 • Je kunt je warmen bij je oven terwijl je toekijkt hoe je handgemaakte brood prachtig bruin bakt
 • Je kunt je brood delen met vrienden en familie, zodat ze ook kunnen genieten van echt brood! Ze zullen je heel dankbaar zijn.
 • En dan die geur…Kortom: Happy Baking!

Kijk op onze Weekend Bakery website voor heel veel recepten, tips en inspiratie voor enthousiaste broodbakkers!

In onze Weekend Bakery Webshop vind je de juiste ‘baking tools’ en originele bakspullen.

Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on Delicious Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on Digg Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on Facebook Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on Google+ Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on LinkedIn Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on Pinterest Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on reddit Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on StumbleUpon Share 'Zelf Brood Bakken: Doen!' on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

5 Responses to Zelf Brood Bakken: Doen!

 1. Ik heb bij jullie een zuurdesem starter besteld. Hoe moet ik die verder voeden als ik er wat van genomen heb om een poolish te maken. Op jullie website vond ik enkele eetlepels water en roggebloem, maar hoeveel precies? En slechts een keer per week?
  En moet ik er niets van weg gooien, ook al gebruik ik die niet?

  • Weekend Bakers says:

   Hallo Patrick, bedankt voor de bestelling. Bij de zuurdesem starter zit een A4tje met instructies over het onderhoud en het gebruik van de starter. Hierin staat beschreven hoe je de starter in de koelkast kunt bewaren en 1 dag voor gebruik kunt verversen.
   Met vriendelijke groet, Edwin

   • Patrick Delhaye says:

    Bedankt hiervoor. Jammer genoeg moet ik toegeven dat na 1 dag het gist niet meer actief lijkt te zijn en ingestort is. Moet ik volledig opnieuw beginnen met het bijgevoegde roggemeel of kan ik verder gaan met de (ingestorte) starter die mij toegestuurd werd?

    • Weekend Bakers says:

     Beste Patrick,

     Mogen we vragen of je op de dag van ontvangst deze stap had gedaan? :
     Dag 1 – Doe dit meteen op de dag van ontvangst!
     Schep het desem over in een schoon (jam)potje van minimaal 300 ml.
     Voeg 50 ml handwarm water toe en roer het los met een schone lepel.
     Voeg 50 gram van het roggemeel toe en roer voor 30 seconden goed door.
     Deksel erop en bewaar bij kamertemperatuur (niet in direct zonlicht).
     (Zet een streepje op de pot zodat je kunt zien of het desem rijst.)

     Als je deze stap hebt gedaan zou de starter de volgende dag gerezen moeten zijn (ongeveer verdubbeld in hoogte) en klaar voor gebruik. (in de instructies staat hoe je het desem daarna kunt bewaren).

     Als het desem toch niet actief lijkt kun je de helft weg gooien en daarna weer aanvullen met water en meel zoals in de instructies.

     Hopelijk gaat het lukken! Succes ermee.

 2. Brood bakken says:

  Helemaal mee eens! Zonde dat veel mensen de tijd niet vinden om eens lekker zelf brood te bakken. De broodbakmachine biedt voor hen natuurlijk uitkomst maar dit is toch minder dan het echte werk..