coffeepecanpie

Koffie Pecan Taart met Mascarpone

Dubbel mokka voor wie van mokka houdt! Deze taart kan overigens net zo gemakkelijk worden gemaakt met walnoten natuurlijk. Als je zelf een walnotenboom hebt, of zoals ik, familie met zo’n mooie boom, dan zou ik deze taart vooral met die noten maken. De taart is een klassieker met een twist, want in plaats van het maken van een crème au beurre/botercrème , gebruik je mascarpone. Het is een snelle optie en de smaak is geweldig, de mascarpone maakt het gewoon een beetje lichter en ‘frisser’ dan de boter-variant. Je kunt de taart een dag van tevoren en de room de volgende dag voor het serveren maken. Maar ook al maak je de hele taart in één keer, hij blijft echt wel een dag goed en ik vind dat hij de volgende dag zelfs nog beter smaakt. Je kunt hem het beste bewaren in een plastic taartdoos in je koelkast. Gevriesdroogde / oploskoffie werkt geweldig in dit soort recepten en geeft de taart en de vulling een heerlijke mokka-smaak. Je kunt natuurlijk ook espresso gebruiken.

Ingrediënten voor het beslag

1 ½ el oploskoffie gemengd met 2 eetlepels kokend water

75 g pecannoten helften

175 g zelfrijzend bakmeel

1 ½ tl bakpoeder

175 g zachte boter

175 g basterdsuiker

3 grote eieren, op kamertemperatuur

Voor de bovenlaag en de vulling

1 eetlepel instant koffie gemengd met 1,5 eetlepels kokend water

1 el suiker

250 g mascarpone

8 halve pecannoten voor de garnering

Zo maak je de Taart
Verwarm de oven voor op 170 °C. Rooster de pecannoten op een bakplaat en in de voorverwarmde oven gedurende 7-8 minuten. Bewaar 8 halve noten voor de garnering en hak de rest van de noten in kleine stukjes.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. Voeg nu alle andere ingrediënten (behalve de koffie en walnoten) toe in de kom en mix met een elektrische hand-mixer tot je een glad beslag hebt. Vouw met een spatel de koffie en de gehakte walnoten door het mengsel. Je moet eindigen met een zacht mengsel dat makkelijker van een lepel valt als je het een scherpe tik geeft, zo niet, voeg dan wat water toe. Verdeel het mengsel gelijkmatig tussen twee ingevette ronde bakblikken van ongeveer 20 cm (of gebruik één blik en snijdt de taart in twee helften als deze is afgekoeld). Plaats de blikken in het midden van de oven en bak ze gedurende ongeveer 30 minuten of zo lang tot een breinaald of saté-prikker er schoon uit komt en het midden van de taart veerkrachtig aanvoelt. Denk er wel om de oven deur niet te vroeg te openen want anders kan het beslag inzakken. Open hem pas tegen het einde van de baktijd. En bedenk dat iedere oven anders is, dus de baktijd is een indicatie en het kan zo zijn dat voor jouw oven de taart iets langer of korten moet bakken of dat je oven een aantal graden naar boven of beneden moet worden bijgesteld voor het beste bakresultaat. Tip: maak notities bij het recept als iets goed heeft gewerkt, zodat je het de volgende keer kunt herhalen, want je gaat het echt niet onthouden!

Voor het koffie-mascarpone mengsel doe je alle ingrediënten, behalve de 8 gereserveerde pecan helften voor de garnering, in een kom en klop tot alles goed gemengd is. Vervolgens dek je de kom af met huishoud-folie en zet in de koelkast tot je het nodig hebt.

Haal de bakblikken uit de oven en laat ze de taarten gedurende 30 seconden afkoelen en ga vervolgens langs de randen met een paletmes zodat je de taarten makkelijk kunt lossen. Laat helemaal afkoelen op een rooster. Vervolgens breng je helft van de vulling op de eerste taart-helft aan, plaats de andere taart hier voorzichtig bovenop en werk de bovenkant af met de andere helft van het koffie-mascarpone mengsel.

Schik de gereserveerde pecannoten in een cirkel en serveer de taart of bewaar in de koelkast.

Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on Delicious Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on Digg Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on Facebook Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on Google+ Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on LinkedIn Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on Pinterest Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on reddit Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on StumbleUpon Share 'Koffie Pecan Taart met Mascarpone' on Twitter

Comments are closed.